Välj en sida

 Inspiration för utemöbler & uterum

 Finns det något härligare än att flytta ut matplasten och vardagsrummet utomhus? Umgås med nära och kära, äta middagar och sola när sommaren äntligen närmar sig. Det finns ett par saker du bör tänka på när du väljer dina utemöbler. Så som vilket material, vad de skall användas till, hur de ska tas om hand för att hålla varje sommar i väder och vind. Vi har satt ihop en liten ”bra att tänka på” guide för dig som vill ha lite hjälp på traven för ditt uterum.

Har du frågor eller funderingar eller behöver hjälp för att planera och få till den perfekta utemiljön för dig kontakta gärna någon av våra erfarna säljare. Vi hjälper dig hitta inspiration till dina utemöbler & uteplats.

Inspiration för den mindre uteplatsen

För de lite mindre uteplatserna så som balkongen, inglasad eller öppen, där utrymmet kanske inte är allt för stort behövs lätta och smidiga utemöbler och balkongmöbler. Likt en större uteplats skall en balkong fungera som plats för vila, middagar, solning och liknande. Vi erbjuder många mindre balkongmöbler i olika material. Ihopfällbara bord och stolar från franska fermob eller mindre matgrupper från klassiska Grythyttan stålmöbler.

Bistro bord är ett utmärkt exempel där du smidigt fäller ut bordet och sedan kan fälla det upp och ner efter behov. Likadant med Bistro stolarna där du smidigt kan fälla ihop dem och ställa undan när de ej behövs. En solstol som är smidig att ta fram när vädret tillåter kan också vara trevligt. Till exempel Fiesta eller Spaghetti från Fiam kan ställas i olika lägen samt fällas ihop på ett enkelt sätt. De tål även vatten och vind med sina nästintill underhållsfria material och finns i flera fina färger.

Den mindre uteplatsen

Väderbeständighet

Bor du nära kusten eller har ditt sommarhus/sommarstuga i närheten av hav krävs lite mer av dina utemöbler för att de ska klara av havsvatten och vind. Vi har tåliga utemöbler i galvat stål, teak och konstrotting som lämpar sig bra i sådana väderförhållanden.

I Sverige kan sommrarna också vara lite luriga vad gäller vädret, regn och oväder kan göra utemöblerna lite tråkiga. Väljer du material som till exempel aluminium står de emot väta och är lätta att sköta då de bara kan torkas av med lite såpa och vatten. Brafab har många utemöbler i aluminium så som soffgrupper och matgrupper för uteplatsen.

Dynor finns i många olika varianter, trots att de kanske är tåliga så rekommenderar vi alltid att ta in dem när det vankas oväder för att vara på den säkra sidan. Danska Cane-line har dynor som står emot röta och är vattenavvisande, likaså Fri Forms dynor är behandlade för att tåla mycket.

Vattentålig dyna

Inspiration för ditt uterum i trädgården

Har du en större trädgård kan det vara trevligt att skapa små rum, precis som du har olika rum inomhus för olika ändamål. Till exempel kan du ha en matgrupp för middagar och fika när vänner och släkt kommer på besök, solsängar för lata dagar i solen och en soffgrupp eller fåtöljer för vila och avkoppling. Har du inget tak eller någon pergola som ger skugga kan du enkelt fixa det med ett snyggt parasoll

Bra att tänka på när du ska köpa en matgrupp till uteplatsen kan vara till exempel vilket material ska det vara. Vill du ha så lite underhåll som möjligt eller kan du tänka dig att olja in möblerna ett par gånger om året för att de skall hålla sig fina säsong efter säsong. Hur många personer skall få plats runt bordet? Runda bord är väldigt trevliga och skapar gemenskap men rymmer oftast inte lika många som ett rektangulärt bord. Är bordsbenen placerade på ett bra sätt så extra stolar och pallar kan adderas i fall gästerna blir fler? Ibalnd kommer även de små på besök eller vill sitta ned tillsammans för en fika, Fermob erbjuder barnmöbler så som bord, stolar och bänkar så även de minsta kan vara med i trädgården.

Vad du än söker vågar vi nästan lova att vi har något för dig.

Planteringskärl och planteringsboxar gör mycket för trivseln utomhus. Se bland annat Mood blomlåda från Svenska Hem där du kan plantera lite sköna växter eller kryddor och skapa avskärmning. Skapa stämning och extra sittplatser med hjälp av sittsäckar, bänkar eller kanske en avkopplande hängmatta – möjligheterna är många.

Rum i trädgården

Belysning

Oavsett om du inreder inomhus eller utomhus har belysningen en viktig roll som alltför lätt glöms bort. Fermob har en lampa vid namn Balad som finns i två storlekar. Den tål nordiskt klimat ända ner till -30 grader och är uppladdningsbar via sladd. Balad lampan ger ett mysigt ljus och kan ställas i tre olika ljuslägen beroende på behov. Du kan använda den som bordslampa alternativt som golvlampa om du köper till ett golvstativ. Även Fatboy har en utomhuslampa som finns att få i tre olika storlekar, en liten bordslampa samt två större som kan placeras på golvet. Likt Balad är Edison lamporna från Fatboy uppladdningsbara och har två olika ljuslägen.

Utebelysning

Möbelvård

Att ta hand om sina möbler då och då lönar sig alltid. För att de ska stå sig lika fina säsong efter säsong krävs lite omsorg beroende på vilket material de har. Furu, teak och ek kan med fördel tvättas av och oljas in för att hålla sig fina. Teaken behöver inte nödvändigtvis oljas in då den åldras vackert om den står utemen en tvätt då och då skadar inte. Aluminium och stålmöbler kräver inget seciallt underhåll men en avtorkning med såpa och vatten är att rekommendera.

Du måste vara inloggad för att kunna spara en favorit.

Har du inget konto måste du först registrera dig.

Logga in

Registrera

En länk för att ställa in ett nytt lösenord kommer att skickas till din e-postadress.

Välj de sätt som du skulle vilja höra av oss

Dina personuppgifter kommer användas för att förbättra din upplevelse på webbplatsen, hantera åtkomst till ditt konto och för andra ändamål som beskrivs i vår integritetspolicy.

Tillagd i kundvagnen