Möbelvård
Instruktionsfilmer med effektiv möbelvård
Här finner du instruktionsfilmer för effektiv möbelvård, filmerna behandlar rengöring och skydd av textil, läder och trä.
Möbelvård – Textilier
Textilmöbler måste vårdas precis som lädermöbler och det är viktigt att du tar hand om din möbel på rätt sätt. Följ alltid tillverkarens skötselråd. Idag är det till exempel vanligt att textilmöbler är känsliga för vattenbaserade produkter och därför kräver kemtvätt.
Om din soffa blivit solkig eller lätt smutsig fräschar du upp den på följande sätt: Blöt en microfiberduk under kranen i ljummet vatten. Tillsätt några pumptag med Textile Cleaner och vrid ur hårt. Vik och rulla duken runt en svamp till en hård rulle. Dra rullen fram och tillbaka i olika riktningar över de solkiga partierna så att smutsen lyfts upp från tyget.
För att skydda soffan mot fläckar och att kunna göra den lättare att få ren om olyckan är framme bör man impregnera textilen. Detta skall göras när möbeln är ny samt efter rengöring eftersom både användning av möbeln samt mekanisk rengöring efter hand nöter bort skyddet.
Använd till exempel Textile Protection som ingår i Textile Clean and Protect kittet, finns även att köpa separat. Spraya hela möbeln på ett avstånd på ca 15 cm. Se till att hålla god ventilation under behandlingen eftersom det är en stark produkt som skall lukta illa på grund av handhavande och märkning.
Fläckborttagning
När det gäller fläckproblem på textil varierar lösningen mycket beroende på vad det är för material och vad materialet har för egenskaper. Många textilier är exempelvis märkta med kemtvätt och tål därför kanske inte vatten eller vattenbaserade produkter. Kontrollera alltid vad som står på tillverkarens skötselråd. Det är också viktigt att alltid testa produkten på ett ställe som inte syns innan själva behandlingen påbörjas!
De flesta fläckar går bort med vanligt vatten eller Textile Cleaner / Microfiber Cleaner.
Följ alltid tillverkarens rekommendationer!
Ju förr man behandlar en fläck, desto lättare är den att få bort.
Gör alltid en ”blindtest” före fläckborttagning, för att vara säker på färgäkthet m.m.
Om möjligt – skrapa bort överskottet av fläcken en tesked eller liknande före behandling.
Om möjligt, arbeta bort fläcken från textilens baksida.
Placera tillräckligt med sugande ofärgat papper eller textilmaterial på undersidan av den fläckade textilen. Flytta det sugande materialet allteftersom fläcken överförs.
Bearbeta fläcken i cirklar utifrån och in mot mitten genom att badda upp och ner. Gnid ej, eftersom det sliter på tyget.
”Trumma” med exempelvis en diskborste på fläcken, det gör att fläcken löses upp fortare.
Undvik ringar efter fläckvätskorna genom att lämna en fuktig zon i yttre cirkeln.
Om möjligt – vät ytan ända ut till nästa söm, för att undvika vattenringar.
Konstatera typ av fläck, t.ex. vattenbaserad, fettbaserad, lösningsmedelsbaserad, etc. för att kunna få bättre och snabbare hjälp vid behov. Inuti förpackningen med Leather Cleaner & Protection finns en fläckguid som kan hjälpa dig.
Ulltyger, hårbeklädda skinn och hudar
Ull tål vatten men skall ha en låg vattentemperatur, och absolut inte gnuggas. Bearbetas med försiktighet eftersom ullfibern har ”hullingar” och vid rörelser vandrar åt ett håll (framåt) vilket då medför att tyget får ”kardningseffekt” och krymper. Detta skall man tänka på även när man rengör med vanlig Textile Cleaner, så att man inte gnider för hårt utan hellre baddar upp och ner så gott det går. Tänk även på att rengöra hela ytor fram till sömmarna för att undvika vattenringar om man bara bearbetar en liten fläck.
Fårskinn, hårbeklädda hudar och skinn rengörs med Wool and Hair Cleaner. Dammsug och vädra gärna skinnet regelbundet. Om det är smutsigt, pumpa fram en klick skum på en polyetersvamp och rengör skinnet genom att badda med svampen tills det blir rent. Låt det sedan lufttorka naturligt.
Möbelvård – Läder
Läder är ett fantastiskt material som bara blir vackrare med åren. Rätt skött är det även starkt och tåligt, vilket gör det till ett utmärkt material för möbler.
Att köpa lädermöbel
Ögat, handen och priset avgör ofta vilket läder vi väljer till vår lädersoffa, men hur och var vi använder den är av större betydelse. Idag blir det allt vanligare att äta i soffan framför tv:n vilket medför ett ökat slitage och därmed ställer högre krav på soffans kvalitet och skötsel.
Tänk noga igenom vem som kommer använda den nya möbeln och hur. Kommer barn och djur att vistas i soffan bör man tänka på att vissa typer av läder kräver mer omvårdnad för att klara sådana påfrestningar. Läs mer om lädertyperna nedan.
Skötselråd
De flesta läder har försetts med någon typ av ytskydd. Då möbeln används, tillförs fett från till exempel händer, hår och nacke. Rengör och återskyddar man inte lädret regelbundet löser kroppsfettet långsamt upp ytskyddet. Utan ytskydd kryper fett in i lädret där det ansamlas med stora mörka fettfläckar som resultat. Beroende på vad din möbel är gjord i för lädertyp och hur mycket du använder den, behöver den olika mycket skötsel och omsorg. Det finns dock ett par tips för alla lädermöbler.
Placera ej Din möbel för nära en värmekälla. Se till att en luftspalt om 20-30 cm finns mellan möbeln och värmekällan.
Skydda möbeln mot direkt solljus under längre perioder.
Håll damm och smuts borta från möbeln. Dammsug med mjukt borstmunstycke och rengör med ett milt rengöringsmedel avsett för läder regelbundet, givetvis beroende på hur mycket möbeln används.
Använd gärna en skyddsprodukt för att skydda Er möbel. Medlet skyddar ytan mot spill och fläckar, förbättrar slitstyrkan och gör möbeln lättare at göra ren om olyckan är framme.
Anilin
Anilinläder är väldigt mjukt och följsamt utan täckfärg på ytan, endast ett ytskydd i form av impregnering. Detta medför att det är väldigt komfortabelt men också känsligare för fläckar. Du bör därför impregnera möbeln när den är ny med Leather Protection Cream och för vardaglig skötsel rekommenderar vi Maxi Protection Kit.
I den vardagliga skötseln ingår både rengöring och skyddsbehandling. Dammsug möbeln regelbundet, för att få bort lös smuts och damm. Rengör med Soft Cleaner for Leather (ingår i Maxi Protection kit) med jämna mellanrum, ungefär 6-12 gånger om året. Återimpregneringen med Leather Protection Cream bör göras ungefär 2-4 gånger om året. Hur ofta man ska behandla sin möbel beror förstås på hur mycket och på vilket sätt möbeln används. Tänk på att det är Du som avgör möbelns livstid.
Semianilin
Semianilin är framställt på samma vis som ett anilinskinn men har ett tunt skikt av färg och ytfinish. Detta medför att ett semianilin är något tåligare mot fläckar och förändrar inte känslan mycket.
Till semianilin rekommenderas samma produkter som till anilin, Maxi Protection Kit.
Täckfärgat läder
Ett täckfärgat läder har ett tjockare lager av färg och ytfinish. Detta gör att lädret skyddas mot fläckar men ger en något sämre andningsförmåga och komfort. Även till täckfärgat läder rekommenderar vi Maxi Protection Kit.
Skötselråd Bycast
Behandla möbeln med Soft Life for Leather (ingår i Soft Life kit for Bycast Leather). Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier.
Skötselråd Nubruck/Mocka
Eftersom nubuck är extremt känsligt för fläckar bör man lägga ner lite extra tid på att ta hand om sin möbel. Innan möbeln tas i bruk, skydda den med Nubuck Protection. Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier.
Möbelvård – Trä
Naturen har skapat en mängd olika träslag som är lämpliga till möbler. Dessa kan också ytbehandlas på massor av olika sätt. Beroende av vilket träslag och ytbehandling din möbel är tillverkad med skall du sköta om den på olika sätt. Dock finns ett par tips för alla trämöbler.
Variera placering av de föremål som eventuellt står på möbeln, för att undvika nyansskillnader där inte dagsljuset kommit åt.
Torka upp spill från vätskor omedelbart.
Ställ aldrig heta föremål direkt på möbelytan. Använd underlägg.
Dammtorka möbelytan regelbundet med lätt fuktad duk och eftertorka med torr trasa, eller använd Microfiberduk.
Använd möbeltassar under benen för att skydda golvet.
Vid skada på möbeln, kontakta din möbelhandlare för råd.
Vitsåpat trä
För att behålla och i vissa fall förstärka den ljusa tonen på en vitsåpad träyta använder du White Wood Protector. Den ger ett effektivt skydd mot fläckar från vätskor och spill. En behandling med White Wood Protector ger ett långvarigt resultat, och behöver inte göras om mer än max 1-2 gånger per år.
Oljat trä
För att behålla träets kvalitet och naturliga utseende rekommenderar vi att möbeln oljas in med Vaxolja. Vaxoljan kan användas på både obehandlat och tidigare oljade ytor. Den ger ett unikt, effektivt skydd mot fläckar från väskor och spill, och gör att möbeln blir lättare att göra ren om olyckan varit framme. Vill man bara ha en ”ren” oljebehandling utan det extra skydd som Vaxolja ger, använder man Möbelolja.
Rekommenderad användning för båda dessa produkter är ungefär 2-3 gånger per år eller vid behov.
Laminerat, lackat och målat trä
Lackade, målade och laminerade träytor är betydligt tåligare mot spill än vad oljade, såpade och vaxade ytor är. Men med tiden behöver även den lackade ytan fräschas upp. Möbelpolish polerar man in med en mjuk trasa, repor i lacken poleras bort på ett enkelt och smidigt sätt, och smuts löses upp och fastnar i trasan.
Det går även alldeles utmärkt att använda Laminate & Wood Cleaner.
Slipsvamp
Svampen är utmärkt att använda vid applicering av Möbelolja och White Wood Protector. Träet får en mjuk och behaglig yta. Slipa i den våta oljan/vätskan i träets fiberriktning.
Möbelvård – Sten och marmor
Marmor är ett poröst material som är känsligt för spill. Man ska alltid torka upp allt man spiller på marmorn omgående. Vid skötsel av marmor ska man tänka på att marmorn är känslig mot syror. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel. Medel för avlägsnande av kalkbeläggningar, som exempelvis toalettrengöringsmedel är skadliga och orsakar frätskador. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger, fruktjuice, kolsyra, kaffe etc är också skadliga.
Använd rengöringsprodukter avsedda för stenar. För daglig rengöring använd en disktrasa som fuktas med vatten. Vanligt såpvatten räcker långt. Vid grövre smuts kan du t ex använda ren alkohol, aceton eller thinner. Torka bort rengöringsmedlet med en disktrasa. Eftertorka sedan ytan med en vattenfuktad trasa.
Nya skivor skall alltid behandlas ett par gånger i början. Behandla skivan med tex ”Protect Marble & Stone” från Leathermaster eller stryk ett tunt lager paraffinolja. Oljan kan med fördel ligga på ytan ett tag, gärna över natten. Torka sedan av överskottet och polera. Denna behandling är viktig för att ge skivan motståndskraft mot spill samt att eventuell flammighet som i vissa fall kan framträda från produktion/packning kommer att försvinna efter denna behandling. ”Protect Marble & Stone” från Leathermaster ger ett bättre skydd mot fettfläckar och syra angrepp (tex citrusfrukter) än oljan gör.
Några viktiga punkter för att marmorn ska hålla sig fin är:
Använd inte sura rengöringsmedel på skivan.
För dagligt bruk rengör skivan med såpa. Fettet hjälper till att stänga stenens porer.
Använd underlägg till alla glas och porslin för att undvika frätskador.
Lösningsmedel som inte skadar naturstenen:
Thinner = Cellulosaförtunning
Blyfri bensin, motorbensin (95 oktan)
Aceton
Lacknafta
Terpentin
T-röd (sprit)
Etylacetat
Möbelvård – Utemöbler
Teak, hardwood och mahogny är några typer av trä som används till utomhusmöbler. De flesta väljer att inte måla sina utomhusmöbler, utan behandlar med olja, vilket ger en naturlig känsla.
Innan möbeln tas i bruk, behandla möbeln med Kinesisk Träolja. Det ger ett effektivt skydd mot vatten- och fuktinträngning och ger träet en fin lyster.
Under sommaren när möblerna står ute, angrips de av både väder, vind och ned fall vilket på sikt kan framkalla svartmögel. Svartmögel skapar en mörk yta och kan vara mycket besvärligt att få bort. Outdoor Power Wash gör rent utomhusmöbler, som fått svartmögel och annan smuts, på ett effektivt sätt. Läs instruktionerna noga och följa anvisningarna, eftersom det är en stark produkt. När möbeln är ren och torr, återskydda med Kinesisk Träolja.
Teakmöbler
Äkta teak, Tectona grandis, är ett unikt träslag. Träet innehåller ämnen som ser till att rötan hålls på avstånd under många år. Faktum är att du inte behöver göra något åt din teakmöbel – utom att rengöra den då och då. Vi brukar kalla det ”den danska metoden”. Teak som får åldras utan oljebehandling blir med tiden vackert silvergrå! Du rekommenderas dock att behandla den grå teakytan med Teak Cleaner då och då. Ytan blir ljusare grå och får dessutom jämnare färgton. Du kan också såpskura möbeln och skölja av ordentligt.
Du också behålla teakens gyllene färg, men då ska du olja möbeln. Vi rekommenderar Teak protector, som bör påföras en till två gånger per år. Se upp med oljor som kan mögla! Skeppshandeln har också både kunskap och bra oljor till teak.
För plastmöbler som blivit smutsiga och solkiga är det utmärkt att använda Möbelpolish. Den gör rent och polerar ytan, utan att man riskerar repor i plasten.
Textile Protection är idealisk att använda på de dynor man lämnar ute i regnet. Det ger en skyddande impregnering som gör att dynorna håller längre och inte förstörs av fukt.